- Tables, Graphs, Functions and Sequences
- Home
- Making a table and plotting points given a unit rate
- Graphing whole number functions
- Function tables with two-step rules
- Writing a function rule given a table of ordered pairs: One-step rules
- Graphing a line in quadrant 1
- Interpreting a line graph
- Finding outputs of a one-step function that models a real-world situation
- Finding outputs of a two-step function with decimals that models a real-world situation
- Writing and evaluating a function that models a real-world situation: Basic
- Graphing ordered pairs and writing an equation from a table of values in context
- Writing an equation and drawing its graph to model a real-world situation: Basic
- Identifying independent and dependent quantities from tables and graphs
- Finding the next terms of an arithmetic sequence with whole numbers
- Finding the next terms of a geometric sequence with whole numbers
- Finding patterns in shapes

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Writing and evaluating a function that models a real-world situation: Basic Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Writing and evaluating a function that models a real-world situation: Basic**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

**Q 1 - Lena has walked 22 kilometers, further she plans to walk 3 kilometer during each trip to work. Let T be the total distance walked and t be the number of trips she makes. Write an equation an equation in T and t and use it to find T after 6 trips to work.**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Equation in T and t, T = 22 + 3t; t = 6 trips

**Step 2:**

T = 22 + 3t = 22 + 3(6) = 22 + 18 = 40 km

So, total distance walked, T = 40 km

**Q 2 - Richard has already taken 21 tests, and he has 3 tests during each week of this semester. Let T be the total number of tests taken and w be the number of weeks. Write an equation relating T and w and use it to find the number of weeks Richard has to attend this semester before he will have taken a total of 36 tests.**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Equation in T and w, T = 21 + 3w =36; w =?

**Step 2:**

T = 21 + 3w = 36; 3w = 36 − 21 = 15; w = $\frac{15}{3}$ = 5 weeks.

So, weeks to attend, w = 5

**Q 3 - Sasha already has 8 bracelets, and new bracelets are priced $3 each. Let B be the total number of bracelets and b be the number of new bracelets. Write an equation in B and b. With $42 to spend on new bracelets, find how many total bracelets can Sasha own.**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Equation in B and b, B = 8 + b; 1 bracelet = $3

Amount = $42

**Step 2:**

Number of new bracelets, b = $\frac{$42}{$3}$ = 14

B = 8 + b; B = 8 + 14 = 22.

So, Total number of bracelets, B = 22

**Q 4 - Charles has made 12 liters of jam and will make an additional 2 liter of jam every day. If J is the number of liters of jam made and d is the number of days, find an equation relating J and d. Find J if Charles worked for 5 days.**

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Equation in J and d, J = 12 + 2d; d = 5

**Step 2:**

Number of liters of jam, J = 12 + 2d = 12 + 2(5) = 12 + 10 = 22 liters

So, Number of liters of jam, J = 22 liters.

**Q 5 - Bill has 10 stamps and buys 2 stamp during each day of vacation. Let S be the total number of stamps Bill has and d be the days of vacation. Write an equation in S and d and use it to find the number of days Bill has to spend on vacation before he has 16 stamps.**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Equation in S and d, S = 10 + 2d; S = 16

**Step 2:**

S = 10 + 2d = 16; 2d = 16 −10 = 6;

d = 6/2 = 3

So, Number of days of vacation, d = 3.

**Q 6 - Jim has savings of $80 and he earns $5 for each hour of lawn mowing. If A is the amount with Jim and h is the number of hours he works, write an equation in A and h. Find how much amount he has after 5 hours of mowing lawn.**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Equation in A and h, A = 80 + 5h; h = 5

**Step 2:**

A = 80 + 5h = 80 + 5(5) = 80 + 25 = $105;

So, total amount with Jim = A = $105

**Q 7 - Tom's party costs $125 plus $8 for every guest he invites. Let A be the total cost of the party and g be the number of guests. Write an equation in A and g and find number of guests attending if Tom spent a total of $221 on the party.**

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Equation in A and g, A = $125 + 8g; A = $221

**Step 2:**

A = 125 + 8g = 221; 8g = 221 − 125 = $96;

g = 96/8 = 12

So, no. of guests = g = 12

**Q 8 - Linda has already written 32 pages and she writes 5 pages per hour. Let P be the total pages written and h the number of hours she writes. Write an equation in P and h and use it to find total pages Linda has written in all after 6 hours.**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Equation in P and h, A = 32 + 5h; h = 6

**Step 2:**

P = 32 + 5h = 32 + 5(6) = 32 + 30 = 62;

So, no. of pages written = P = 62

**Q 9 - Joan is putting $280 in a savings account and adding $40 each week. Let S represent the total amount saved and let w represent the number of weeks Joan has been adding money. Write an equation relating S and w and use it to find the total amount after 12 weeks.**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Equation in S and w, S = 280 + 40w; w = 12

**Step 2:**

S = 280 + 40w = 280 + 40(12) = 280 + 480 = $760;

So, Total amount = S = $760

**Q 10 - Mountain Car Rentals charge a base price of $90 and a $12 per hour for renting cars. Let T represent the total bill amount and h be number of hours the car is rented. Write an equation relating T and h and use it to find the total amount after 6 hours**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Equation in T and h, T = 90 + 12h; h = 6

**Step 2:**

T = 90 + 12h = 90 + 12(6) = 90 + 72 = $162;

So, Total bill amount = T = $162