Word Problem on Unit Rates Associated with Ratios of Whole Numbers Decimal Answers Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word Problem on Unit Rates Associated with Ratios of Whole Numbers Decimal Answers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Donald spent 8 days collecting 13 pounds of cans. What is the rate of collection in pounds per day?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Pounds of cans collected = 13

Number of days spent = 8

Step 2:

Rate of collection = $\frac{13}{8} = 1.625$ pounds per day

Q 2 - A programmer worked for 5 hours and earned $96. What is the rate of earnings in dollars per hour?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Amount earned = $96

Time in hours = 5

Step 2:

Rate of earnings per hour = $$\frac{96}{5}$ = $$19.20$ per day

Q 3 - A jogger ran 45 kilometers in 7 days. What is the rate he travelled in kilometers per day?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Distance run = 45 kilometers

Time taken = 7 days

Step 2:

Rate at which the jogger ran = $\frac{45}{7} = 6.43$ km/day

Q 4 - A machine worked for 4 hours and used 5 kilowatts of electricity. What is the rate of energy consumed in kilowatts per hour?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Energy consumed = 5 kilowatts

Time taken = 4 hours

Step 2:

Rate of energy consumption = $\frac{5}{4} = 1.25$ kilowatts per hour

Q 5 - A pencil factory used 52 grams of graphite to make 8 pencils. What is the rate in grams per pencil?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Graphite used = 52 grams

Number of pencils made = 8

Step 2:

Rate in grams per pencil = $\frac{52}{8} = 6.5$ grams per pencil

Q 6 - Allen earned $28 for mowing 5 lawns. What is the rate of earnings in dollars per lawn?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Amount earned = $28

Number of lawns mowed = 5

Step 2:

Rate of earnings = $$\frac{28}{5}$ = $$5.60$ per lawn

Q 7 - A candy factory used 6 gallons of syrup to make 5 batches of candy. What is the rate of syrup used in gallons per batch?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Gallons of syrup = 6

Batches of candy = 5

Step 2:

Rate of syrup used = $\frac{6}{5} = 1.2$ gallons per batch

Q 8 - A ride owner in a fair, charges $25 for entry of 4 people. What is the rate of entry in dollars per person?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Amount charged = $25

Number of people = 4

Step 2:

Rate of entry = $$\frac{25}{4}$ = $$6.25$ per person

Q 9 - A tailor used 8 meters of string to make 14 Halloween masks. What is the rate of string used in meters per mask?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Length of string used = 8 meters

Number of Halloween masks = 14

Step 2:

Rate of string used = $\frac{8}{14} = 0.57$ meters/mask

Q 10 - It took a pet store 9 weeks to sell 19 pounds of cat food. What is the rate of cat food sold in pounds per week?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Weight of cat food sold = 19 pounds

Time taken = 9 weeks

Step 2:

Rate of cat food sold = $\frac{19}{9} = 2.11$ pounds per week

word_problem_unit_rates_associated_ratios_whole_numbers_decimal_answers.htm
Advertisements