Solving a One-Step Word Problem Using the Formula d = rt Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Solving a One-Step Word Problem Using the Formula d = rt. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - A car travels 117 miles at the speed of 36 miles per hour. Find the time taken for the journey using the formula d = r*t.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Distance, d = 117 miles; speed, r = 36 miles/hour

Step 2:

Using the formula d = r*t; Time taken, $t = \frac{d}{r} = \frac{117}{36} = 3.25$ hours

Q 2 - A boat can go 56 miles in $\mathbf{2\frac{2}{3}}$ hours. Find the speed of the boat using the formula d = r*t.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Distance, d = 56 miles; time, t = $2\frac{2}{3}$ hours = $\frac{8}{3}$ hour

Step 2:

Using the formula d = r*t; Speed, $r = \frac{d}{t} = 56 \div \frac{8}{3} = \frac{56}{1} \times \frac{3}{8} = 21$ miles per hour

Q 3 - A boat can go 60 miles in $\mathbf{3\frac{3}{4}}$ hours. Find the speed of the boat using the formula d = r*t.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Distance, d = 60 miles; time, t = $3\frac{3}{4}$ hours = $\frac{15}{4}$ hour

Step 2:

Using the formula d = r*t; Speed, $r = \frac{d}{t} = 60 \div \frac{15}{4} = \frac{60}{1} \times \frac{4}{15} = 16$ miles per hour

Q 4 - A car travels 120 miles at the speed of 48 miles per hour. Find the time taken for the journey using the formula d = r*t.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Distance, d = 120 miles; speed, r = 48 miles/hour

Step 2:

Using the formula d = r*t; Time taken, $t = \frac{d}{r} = \frac{120}{48} = 2.5$ hours

Q 5 - A bus travels for 4 hours at the speed of 32 miles per hour. Find the distance traveled using the formula d = r*t.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Speed, r = 32 miles/hour

Time taken, t = 4 hours

Step 2:

Using the formula d = r*t; Distance, d = r*t = 32 × 4 = 128 miles

Q 6 - A bus travels for $\mathbf{3\frac{1}{2}}$hours at the speed of 48 miles per hour. Find the distance traveled using the formula d = r*t.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Speed, r = 48 miles/hour

Time taken, $t = 3\frac{1}{2}$ hours = $\frac{7}{2}$ hours

Step 2:

Using the formula d = r*t; Distance, d = r*$t = 48 \times \frac{7}{2} = 168$ miles

Q 7 - A car travels 108 miles at the speed of 40 miles per hour. Find the time taken for the journey using the formula d = r*t.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Distance, d = 108 miles; speed, r = 40 miles/hour

Step 2:

Using the formula d = r*t; Time taken, $t = \frac{d}{r} = \frac{108}{40} = 2.7$ hours

Q 8 - A bus travels for $\mathbf{3\frac{2}{3}}$ hours at the speed of 36 miles per hour. Find the distance traveled using the formula d = r*t.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Speed, r = 36 miles/hour

Time taken, $t = 3\frac{2}{3}$ hours = $\frac{11}{3}$ hours

Step 2:

Using the formula d = r*t: Distance, d = r*t = $36 \times \frac{11}{3} = 132$ miles

Q 9 - A car travels 150 miles at the speed of 48 miles per hour. Find the time taken for the journey using the formula d = r*t.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Distance, d = 150 miles; speed, r = 48 miles/hour

Step 2:

Using the formula d = r*t: Time taken, $t = \frac{d}{r} = \frac{150}{48} = 3\frac{1}{8}$ hours

Q 10 - A boat can go 45 miles in $\mathbf{3\frac{3}{4}}$ hours. Find the speed of the boat using the formula d = r*t.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Distance, d = 45 miles; time, t = $3\frac{3}{4}$ hours = $\frac{15}{4}$ hour

Step 2:

Using the formula d = r*t: speed, $r = \frac{d}{t} = 45 \div \frac{15}{4} = \frac{45}{1} \times \frac{4}{15} = 12$ miles per hour

solving_one_step_word_problem_using_formula_d_rt.htm
Advertisements