Solving a Word Problem on Proportions Using a Unit Rate Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Solving a Word Problem on Proportions Using a Unit Rate. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - A store sold 3 white chairs for $63.75. How much would 10 white chairs cost at the same unit price?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Cost of 3 white chairs = $63.75

Unit price of white chairs = $$\frac{63.75}{3}$ = $$21.25$

Step 2:

Cost of 10 white chairs = $10 \times $$$21.25$ = $$212.50$

Q 2 - At a store potato chips cost $19.75 for 5 bags. What is the price of 8 bags at the same unit price?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Cost of 5 bags of potato chips = $19.75

Unit price of a potato chips bag = $$\frac{19.75}{5}$ = $$3.95$

Step 2:

Cost of 8 bags of potato chips = $8 \times$ $$3.95$ = $$31.60$

Q 3 - A shoe store sells 2 pairs of shoes for $25.80. How much it would cost to buy 6 pairs of shoes?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Cost price of 2 pairs of shoes = $25.80

Unit price of a pair of shoes = $$\frac{25.80}{2}$ = $$12.90$

Step 2:

Cost of 6 pairs of shoes = $6 \times$ $$12.90$ = $$77.40$

Q 4 - At a comic book fair, a vendor sold a set of 9 comics for $76.50. How much it would cost to buy 4 such comics?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Price of 9 comics = $76.50

Unit price of a comic book = $$\frac{76.50}{9}$ = $$8.50$

Step 2:

Cost of 4 comics = $4 \times$ $$8.50$ = $$34.00$

Q 5 - At a store 4 pounds of seed cost $104.92. If a farmer needed 6 pounds of seeds, how much would it cost him?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Cost of 4 pounds of seeds = $104.92

Unit price of a pound of seeds = $$\frac{104.92}{4}$ = $$26.23$

Step 2:

Cost of 6 pounds of seeds = $6 \times$ $$26.23$ = $$157.38$

Q 6 - An ice company charged $7.68 for 8 bags of ice. If a convenience store bought 7 bags of ice, what it would have cost them?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Price of 8 bags of ice = $7.68

Unit price of a bag of ice = $$\frac{7.68}{8}$ = $$0.96$

Step 2:

Cost of 7 bags of ice = $7 \times 0.96$ = $$6.72$

Q 7 - A store sold 3 tables for $127.50 How much 10 tables cost at the same unit price?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Price of 3 tables = $127.50

Unit price of a table = $$\frac{127.50}{3}$ = $$42.50$

Step 2:

Price of 10 tables = $10 \times 42.50$ = $$425.00$

Q 8 - A fast food joint sold 4 boxes of chicken nuggets for $31.16 What would it cost to buy 7 such boxes of chicken nuggets?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Price of 4 boxes of chicken nuggets = $31.16

Unit price of a box of chicken nuggets = $$\frac{31.16}{4}$ = $$7.79$

Step 2:

Price of 7 boxes of same = $7 \times 7.79$ = $$54.53$

Q 9 - At a supermarket, beef jerky cost $64.60 for 5 pounds. If you bought 4 pounds, how much would it cost?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Price of 5 beef jerkies = $64.60

Unit price of a beef jerky = $$\frac{64.60}{5}$ = $$12.92$

Step 2:

Price of 4 pounds of beef jerky = $4 \times 12.92$ = $$51.68$

Q 10 - A clothing store sells 4 scarves for $18.84. What is the cost of 3 scarves at the same unit price?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Price of 4 scarves = $18.84

Unit price of one scarf = $\frac{18.84}{4}$ = $$4.71$

Step 2:

Cost of 3 scarves = $3 \times 4.71$ = $$14.13$

solving_word_problem_on_proportions_using_unit_rate.htm
Advertisements