Simplifying a Ratio of Whole Numbers Problem Type1 Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Simplifying a Ratio of Whole Numbers Problem Type1. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Reduce the ratio 10:26 to its lowest terms.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Ratio 10:26 in fraction form is $\frac{10}{26}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 10 and 26, which is 2 $\frac{10}{26} = \frac{10 \div 2}{26 \div 2} = \frac{5}{13}$.

$\frac{5}{13}$ in ratio form is 5:13

Step 3:

So, 10:26 in its lowest terms is 5:13

Q 2 - Reduce the ratio 16:56 to its lowest terms.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Ratio 16:56 in fraction form is $\frac{16}{56}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 16 and 56, which is 8 $\frac{16}{56} = \frac{16 \div 8} {56 \div 8} = \frac{2}{7}$.

$\frac{2}{7}$ in ratio form is 2:7

Step 3:

So, 16:56 in its lowest terms is 2:7

Q 3 - Reduce the ratio 18:40 to its lowest terms.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Ratio 18:40 in fraction form is $\frac{18}{40}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 18 and 40, which is 2 $\frac{18}{40} = \frac{18 \div 2} {40 \div 2} = \frac{9}{20}$.

$\frac{9}{20}$ in ratio form is 9:20

Step 3:

So, 18:40 in its lowest terms is 9:20

Q 4 - Reduce the ratio 15:65 to its lowest terms.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Ratio 15:65 in fraction form is $\frac{15}{65}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 15 and 65, which is 5 $\frac{15}{65} = \frac{15 \div 5}{65 \div 5} = \frac{3}{13}$.

$\frac{3}{13}$ in ratio form is 3:13

Step 3:

So, 15:65 in its lowest terms is 3:13

Q 5 - Reduce the ratio 14:48 to its lowest terms.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Ratio 14:48 in fraction form is $\frac{14}{48}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 14 and 48, which is 2 $\frac{14}{48} = \frac{14 \div 2} {48 \div 2} = \frac{7}{24}$.

$\frac{7}{24}$ in ratio form is 7:24

Step 3:

So, 14:48 in its lowest terms is 7:24

Q 6 - Reduce the ratio 18:45 to its lowest terms.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Ratio 18:45 in fraction form is $\frac{18}{45}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 18 and 45, which is 9 $\frac{18}{45} = \frac{18 \div 9} {45 \div 9} = \frac{2}{5}$.

$\frac{2}{5}$ in ratio form is 2:5

Step 3:

So, 18:45 in its lowest terms is 2:5

Q 7 - Reduce the ratio 20:70 to its lowest terms.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Ratio 20:70 in fraction form is $\frac{20}{70}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 20 and 70, which is 10

$\frac{20}{70} = \frac{20 \div 10} {70 \div 10} = \frac{2}{7}$.

$\frac{2}{7}$ in ratio form is 2:7

Step 3:

So, 20:70 in its lowest terms is 2:7

Q 8 - Reduce the ratio 21:56 to its lowest terms.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Ratio 21:56 in fraction form is $\frac{21}{56}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 21 and 56, which is 7 $\frac{21}{56} = \frac{21 \div 7}{56 \div 7} = \frac{3}{8}$.

$\frac{3}{8}$ in ratio form is 3:8

Step 3:

So, 21:56 in its lowest terms is 3:8

Q 9 - Reduce the ratio 12:54 to its lowest terms.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Ratio 12:54 in fraction form is $\frac{12}{54}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 12 and 54, which is 6 $\frac{12}{54} = \frac{12 \div 6} {54 \div 6} = \frac{2}{9}$.

$\frac{2}{9}$ in ratio form is 2:9

Step 3:

So, 12:54 in its lowest terms is 2:9

Q 10 - Reduce the ratio 25:90 to its lowest terms.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Ratio 25:90 in fraction form is $\frac{25}{90}$

Step 2:

To simplify the fraction, we divide numerator and denominator with the HCF of 25 and 90, which is 5 $\frac{25}{90} = \frac{25 \div 5} {90 \div 5} = \frac{5}{18}$.

$\frac{5}{18}$ in ratio form is 5:18

Step 3:

So, 25:90 in its lowest terms is 5:18

simplifying_ratio_whole_numbers_problem_type1.htm
Advertisements