- Multiply and Divide Whole Numbers
- Home
- Multiplication as Repeated Addition
- Single Digit Multiplication
- Multiplication by 10, 100, and 1000
- Multiplication Without Carry
- Multiplication With Carry
- Multiplication With Trailing Zeros: Problem Type 1
- Multiplication With Trailing Zeros: Problem Type 2
- Multiplication of 2-digit Numbers With 2-digit Numbers
- Multiplication of a Single Digit Number With Large Numbers
- Multiplication of Large Numbers
- Multiples Problem Type 1
- Multiples Problem Type 2
- Division Facts
- Fact Families for Multiplication and Division
- Multiplication or Division of Whole Numbers (Word problems)
- Multiplication and Addition or Subtraction of Whole numbers (Word problems)
- Unit Rates and Ratios of Whole Numbers (Word problems)
- Division Without Carry
- Division With Carry
- Division Involving Zero
- Whole Number Division: 2-digit by 2-digit, No Remainder
- Whole Number Division: 3-digit by 2-digit, No Remainder
- Division With Trailing Zeros: Problem Type 1
- Division With Trailing Zeros: Problem Type 2
- Quotient and Remainder: Problem type 1
- Quotient and Remainder: Problem type 2
- Quotient and Remainder (Word problems)

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Unit Rates and Ratios of Whole Numbers Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Unit Rates and Ratios of Whole Numbers (Word problems)**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - A car can drive 415 miles on 10 gallons of gasoline. What is the car’s mileage?

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Distance travelled by car = 415 miles

Amount of gasoline used = 10 gallons

**Step 2:**

Car’s mileage = 415 ÷ 10 = 41.5 miles/gallon

Q 2 - If the price of 8 movie tickets is $24, what is unit rate and what is the price of 11 movie tickets?

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Price of 8 movie tickets = $24

Price of one ticket = 24 ÷ 8 = $3/ticket

**Step 2:**

Price of 11 tickets = 11 × 3 = $33

Q 3 - If two cans of shrimps cost $14, what is the unit rate and what is the cost of 9 cans of shrimps?

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Price of 2 cans of shrimp = $14

Price of one can = 14 ÷ 2 = $7/can

**Step 2:**

Price of 9 cans of shrimp = 9 × $7 = $63

Q 4 - An airplane travels 360 miles in 2 hours. At this rate, how far can the airplane travel in 8 hours?

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Distance travelled in 2 hours = 360 miles

Distance travelled in one hour = 360 ÷ 2 = 180 miles/hour

**Step 2:**

Distance travelled in 7 hours = 8 × 180 = 1440 miles

Q 5 - If 7 smart phones cost $630, what is the unit rate and what is the cost of 15 smart phones?

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Price of 7 smart phones = $630

Price of one smart phone = 630 ÷ 7 = $90/smart phone

**Step 2:**

Price of 15 smart phones = 15 × $90 = $1350

Q 6 - If Matt buys 3 oranges for $2.79 at a fruit store, what is the rate per orange?

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Price of 3 oranges = $2.79

**Step 2:**

Price of one orange = 2.79 ÷ 3 = $0.93/orange

Q 7 - If 11 candy bars cost $19.80, what is the unit rate and what is the cost of 8 candy bars?

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Price of 11 candy bars = $19.80

Price of one candy bar = 19.80 ÷ 11 = $1.80/candy bar

**Step 2:**

Price of 8 candy bars = 8 × $1.80 = $14.40

Q 8 - If 50 people can ride in a Ferris wheel in 25 minutes, what is the rate per hour?

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Number of people riding in 25 min = 50

**Step 2:**

Number of people riding in 1 hour = 50×60 ÷ 25 = 120

Q 9 - If it takes $36 to mow 4 yards of lawn, what is the unit rate and what is the cost of mowing 13 yards of lawn?

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Cost of mowing 4 yards = $36

Cost of mowing 1 yard = 36 ÷ 4 = $9

**Step 2:**

Cost of mowing 13 yards of lawn = 13 × 9 = $117

Q 10 - If the bakers at Mountain bakery make 228 loaves of breads in 4 hours, what is the rate per hour?

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Number of loaves baked in 4 hours = 228

**Step 2:**

Number of loaves baked in 1 hour = 228 ÷ 4 = 57