- Multiply and Divide Whole Numbers
- Home
- Multiplication as Repeated Addition
- Single Digit Multiplication
- Multiplication by 10, 100, and 1000
- Multiplication Without Carry
- Multiplication With Carry
- Multiplication With Trailing Zeros: Problem Type 1
- Multiplication With Trailing Zeros: Problem Type 2
- Multiplication of 2-digit Numbers With 2-digit Numbers
- Multiplication of a Single Digit Number With Large Numbers
- Multiplication of Large Numbers
- Multiples Problem Type 1
- Multiples Problem Type 2
- Division Facts
- Fact Families for Multiplication and Division
- Multiplication or Division of Whole Numbers (Word problems)
- Multiplication and Addition or Subtraction of Whole numbers (Word problems)
- Unit Rates and Ratios of Whole Numbers (Word problems)
- Division Without Carry
- Division With Carry
- Division Involving Zero
- Whole Number Division: 2-digit by 2-digit, No Remainder
- Whole Number Division: 3-digit by 2-digit, No Remainder
- Division With Trailing Zeros: Problem Type 1
- Division With Trailing Zeros: Problem Type 2
- Quotient and Remainder: Problem type 1
- Quotient and Remainder: Problem type 2
- Quotient and Remainder (Word problems)

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Multiplication and Addition or Subtraction of Whole numbers Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Multiplication and Addition or Subtraction of Whole numbers (Word problems)**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - Maria has 37 marbles. Diana has 13 times as many marbles as Maria has. How many marbles does Maria and Diana have?

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Number of marbles with Maria = 37

Number of marbles with Diana = 13 × 37 = 481

**Step 2:**

Number of marbles with Maria and Diana = 37 + 481 = 518

Q 2 - Bill makes $12.50 an hour cleaning houses. If he works from 8 am to 5 pm, how much money will he make?

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Number of hours Bill works = 8 am to 5pm = 9 hours

Hourly rate for cleaning houses = $12.50

**Step 2:**

Money, Bill will make = $12.50 × 9 = $112.50

Q 3 - Jack has 7 blue balloons. Sam has 4 dozen blue balloons. How many blue balloons does Jack and Sam have?

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Number of balloons with Jack = 7

Number of balloons with Sam = 4 × 12 = 48

**Step 2:**

Number of marbles with Jack and Sam = 7 + 48 = 55

Q 4 - Jason earns $20 per hour cleaning windows. If he works 4 hours and spends $30 on groceries, how much money does he have now?

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Number of hours, Jason works = 4 hours

Rate of work = $20/hour

**Step 2:**

Amount earned by Jason = $20 × 4 = $80

Amount Jason has = $80 - $30 = $50

Q 5 - Jessica bought 16 dozen cupcakes from the supermarket. If she ate 14 cupcakes, how many cupcakes are left with Jessica?

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Number of cupcakes bought = 16 × 12 = 192

Number of cupcakes eaten = 14

**Step 2:**

Number of cupcakes left = 192 – 14 = 178

Q 6 - Donald has 35 dozen tennis balls. He buys 20 more tennis balls. How many tennis balls does he have now?

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Number of tennis balls owned = 35 × 12 = 420

Number of tennis balls bought = 20

**Step 2:**

Number of tennis balls now held = 420 + 20 = 440

Q 7 - Phil earns $25 per hour working in a store. If he works 8 hours and spends $80 on clothes, how much money does he have now?

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Number of hours, Phil works = 8 hours

Rate of work = $25/hour

**Step 2:**

Amount earned by Phil = $25 × 8 = $200

Amount Phil has = $200 - $80 = $120

Q 8 - Stacy has 40 cards. Daisy has 16 times as many cards as Stacy has. How many cards does Stacy and Daisy have?

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Number of cards with Stacy = 40

Number of cards with Daisy = 16 × 40 = 640

**Step 2:**

Number of cards with Stacy and Daisy = 40 + 640 = 680

Q 9 - Matt saves 18 quarters from washing cars. He spent $3 and how many cents does he have now?

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Amount saved by Matt = 18 × $0.25 = $4.50

Amount spent by Matt = $3

**Step 2:**

Amount left with Matt = $4.50 - $3 = $1.50 = 150 cents

Q 10 - Neil saw 9 dozen birds sitting on a tree. If 7 pairs of birds fly away, how many birds are there on the tree now?

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Birds on the tree = 9 × 12 = 108

Number of birds that fly away = 7 × 2 = 14

**Step 2:**

Number of birds left on the tree = 108 – 14 = 94