- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Situation and Reaction Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Situation and Reaction. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - You are shopping in a local market and suddenly you see a money purse which have his owners photo and contain around 1000 rupees.
Options :
A - Take 1000 rupees and put the purse where it is.
B - Take the purse and get away from there.
C - Contact your nearest police station and deposit it there.
Answer : C
Explanation
You are not a thief so you will not steal money and there is no time in this world for us to make a research about the person who has lost his purse. So the best possible way is to deposit the purse with all its items at the nearest police station.
Q 2 - You are giving your state engineering entrance exam and you have found that the asked questions toughness level is like those in the IITs.
Options :
A - Try to answer as many question as you can with a cool head.
B - Walk away from the examination hall.
C - Bring the matter to the notice of examiner.
D - Gather crowd and make slogans against the question paper.
Answer : A
Explanation
We know that when the going gets tough, the tough gets going. So if the question paper is tough, answer the question as much as possible but walking out of exam hall and making slogans against it is not the right reaction in this context.
Q 3 - You find that your best friend Suresh has cheated you by copying your thesis and presenting to the board members.
Options :
A - Tell other friends in your college about him.
B - Slap him on his face and break relationship.
Answer : D
Explanation
Option D is the best answer or best reaction because Suresh is your best friend so first make him understand about his mistakes.
Q 4 - One of your friends got a job and gave party to others but did not invite you. What will you do in this situation?
Options :
A - When you got job do the same thing with him.
B - Send congratulations message to him.
Answer : B
Explanation
Getting angry over him is childish so you must behave like a grown-up.
Q 5 - You can hear every day Mr Pradhan is beating his wife.
Options :
A - Take him to police station and ask him to stop this activity.
B - Bring brothers of his wife to his house.
C - With some other neighbours try to explain him not to beat his wife.
Answer : C
Explanation
The immediate reaction is to make him understand the value of women in life and stop beating his wife. So option C is correct.
Q 6 - While swimming in a swimming pool, you heard crying of a drowning new comer child.
Options :
B - Wait near and encourage him to get up.
Answer : A
Explanation
The best way to react is go near him and save him.
Q 7 - Last week you have bought a motorbike but you find a missing part in your bike. You will
Options :
A - File an FIR against the selling automobile shop.
B - Make an appointment with the automobile dealer owner and bring this issue in front of him.
Answer : B
Explanation
Option B is the correct reaction for the mentioned situation.
Q 8 - Your batting coach is not paying much attention towards you.
Options :
C - Try to talk with your coach and try to bring his attention towards you.
Answer : C
Explanation
If your coach is not looking towards you then try to talk with him and bring his attention.
Q 9 - A salesman has come to your house for selling a product.
Options :
A - Just close the door on his face.
B - Buy whatever he shows you.
C - Talk with him and if he has some valuables then buy otherwise say thank you.
Answer : C
Explanation
Many people will follow option D but this is a bad behaviour so in such a situation option C is the correct reaction.
Q 10 - During a fire cracker ceremony, you saw a boy caught with fire.
Options :
B - Try to search his parents.
C - Immediately take him away from fire, put water on him and arrange some first aid if possible.
Answer : C
Explanation
Only option C is the correct reaction for such a situation.