- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Ranking and Order Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ranking and Order. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - From the top, Biswa is present at 9th position and similarly his rank from the below is 38. Calculate the total number of students present in the class.
Options :
Answer : A
Explanation
The rank from below is 38 and total 8 number of more students are present over him. So the total strength will be 38 + 8 = 46.
Q 2 - Total number of students in a class is 60 out of which 40 have been selected for a dance competition. The number of boys is half of those girls who are selected for dance competition. The rank of Harish from the top is 17th and there are 9 girls ahead of him in that rank. Calculate the number of boys present after Harish.
Options :
Answer : D
Explanation
As the number of boys is half of that girls, so out of 60, the only possible combination of boys and girls can be in the number of 20 and 40 respectively.
Now 9 girls are present ahead of Harish means that, the total number of boys till 17th rank is 8(including Harish). So, the rest number of boys those are present after Harish are;
20 - 8 = 12
Q 3 - The rank of Rosy is 6th from left and rank of Dimpy is 18th from right hand side in a row of girls. Calculate the extra number of girls required to make it a group of 30, if there are 6 girls present in between Rosy and Dimpy.
Options :
Answer : D
Explanation
As per ranking of Dimpy and Rosy and the presence of 6 girls in between them, the total number of girls in the row will be
= 6 + 18 + 6
= 30
Now we can see that it is already a group of 30 girls. Hence no more girls are required to be added to the group.
Q 4 - In a nursery, I saw a group of small rose trees arranged in a row. However, one rose tree caught my attention very much. I started counting its rank from the left hand side and found out to be 12. When I started counting from right hand side, it was again 12!! What is the total number of rose trees that were arranged in that row?
Options :
Answer : A
Explanation
As the rank of the tree is same from either side, the total number of trees will be
12 + 12 - 1
= 23
Q 5 - 101 numbers of different types of small trees are showcased in a row in an exhibition. Rose tree has been showcased exactly in the middle of the row. On the second day two trees from the left side and one tree from the right side was taken out. Find the new rank of the rose tree from the left hand side.
Options :
Answer : C
Explanation
In a list of 101 trees, the middle tree will be ranked 51. Now as we are trying to find out the rank from the left hand side, hence; removal of the trees from the right hand side will not affect.
However; if we remove two trees from the left hand side, then the new rank of the rose tree will be (51 - 2) = 49 from the left.
Q 6 - Total 52 students are present in a class. From below, Sameeras rank is 17. What is her rank from the top?
Options :
Answer : A
Explanation
Total number of students present ahead of Sameera is = 52 - 17 = 35
Hence; the rank of Sameera is 36 from top.
Q 7 - In a row of students, the position of Hari is 7th from the left hand side and that of Radhika is 12th from the right hand side. Now for some reason, they interchanged their positions. Now, 22 is the new rank of Hari from the left hand side. Calculate the total number of students present in that row.
Options :
Answer : D
Explanation
Earlier the rank of Radhika was 12 from the right hand side. Now at the same position the rank of Hari is 22 from the left hand side. Hence adding both side students and eliminating the repeated person, the total number of students will be
= 22 + 12 - 1
= 33
Q 8 - In a list of selected candidates, the rank of Biswa was 26 from the top whereas from bottom the rank is 19. Six candidates were rejected due to non participation and 5 did not attend. Find the total number of candidates those have applied for the job.
Options :
Answer : A
Explanation
Total number of passed out students including Mahesh is
= 19 + 26 - 1 = 44
Now adding the non selected candidates to it = 44 + (5 + 6) = 55 which is the total number of candidates who applied for job.
Q 9 - Raju arranged different colours of books on the floor in a row. The red colour book is placed at 12th from the left and white colour is placed at 8th from the right. Other books of 5 colours were placed in between them. Calculate total how many different colours of books did Raju arrange?
Options :
Answer : C
Explanation
As we have already solved this type of problems earlier, we can directly write, the total number of different coloured books will be
= (rank of white colour book) + (rank of red colour book) + Total number of books present in between them
= 8 + 12 + 5
= 25
Q 10 - From top, rank of Tanmay was mistakenly written as 12th out of 38 students but management found out that his actual rank is 14th from bottom. What will be his new rank from top?
Options :
Answer : C
Explanation
As the new rank from below is 13th, then from top it will be
= (38 - 14) + 1
= 25