- Finding Percents and Percent Equations
- Home
- Finding a percentage of a whole number
- Finding a percentage of a whole number without a calculator: Basic
- Finding a percentage of a whole number without a calculator: Advanced
- Applying the percent equation: Problem type 1
- Applying the percent equation: Problem type 2
- Finding a percentage of a total amount: Real-world situations
- Finding a percentage of a total amount without a calculator: Sales tax, commission, discount
- Estimating a tip without a calculator
- Writing a ratio as a percentage without a calculator
- Finding the rate of a tax or commission
- Finding the total amount given the percentage of a partial amount
- Finding a percentage of a total amount in a circle graph

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Finding a percentage of a total amount: Real-world situations Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Finding a percentage of a total amount: Real-world situations**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

**Q 1 - A fast food bill was $62. If you give a 15 percent tip, what total amount will you give?**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount = $62

**Step 2:**

Tip amount = 15% of $62 = 0.15 × 62 = $9.30

**Step 3:**

Total amount = bill amount + tip amount =

= $62 + $9.30 = $71.30

**Q 2 - A computer game costs $36. This Christmas season, the game is marked 20% off. How much does the game cost after discount?**

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Cost of game = $36;

**Step 2:**

Discount = 20% × $36 = 0.2 × $36 = $7.20

**Step 3:**

Cost of game after discount = $36 − $7.20 =

= $28.80

**Q 3 - An older version of a mobile phone was 88 millimeters thick. The new version is about 16% thinner. How thick is the new version?**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Original thickness = 88 mm

**Step 2:**

Decrease in thickness = 16% of 88 mm

= 0.16 × 88

= 14.08 mm

**Step 3:**

New thickness = 88 – 14.08 = 73.92 mm

**Q 4 - Ted made a video that was 48 minutes long, but he edited and removed 10% of it. How long was Ted’s video after he edited it?**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Duration of video = 48 minutes

**Step 2:**

Decrease in duration = 10% of 48 minutes

= 0.1 × 48 = 4.8 minutes

**Step 3:**

Duration of edited video = 48 – 4.8 = 43.2 min

**Q 5 - A plant was 52 centimeters tall. It grew 20% taller after a month. What was the height of the plant after a month?**

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Height of plant = 52 cm

**Step 2:**

Increase in height = 20% of 52 cm

= 0.2 × 52 = 10.4 cm

**Step 3:**

New height of plant = 52 + 10.4 = 62.4 cm

**Q 6 - Shania's hair was 36 centimeters long. During summer she cut off 15% of her hair. How long was Shania’s hair after the haircut?**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Length of Shania’s hair = 36 cm

**Step 2:**

Length of hair cut = 15% of 36 cm

= 0.15 × 36 = 5.4 cm

**Step 3:**

Length after haircut = 36 – 5.4 = 30.6 cm

**Q 7 - An older version of a lap top was 25 millimeters thick. The new version is about 12% thinner. How thick is the new version?**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Older thickness = 25 mm;

**Step 2:**

Decrease in thickness = 12% of 25 mm

= 0.12 × 25 = 3 mm

**Step 3:**

New thickness = 25 – 3 = 22 mm

**Q 8 - A store sold lawn mowers for $75 each. The service agreement cost 21% of the price of the lawn mower. What would be the cost for a mower and service agreement?**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Cost of lawn mower = $75

**Step 2:**

Cost of service agreement = 21% of $75

= 0.21 × 75 = $15.75

**Step 3:**

Cost of mower and agreement = 75 + 15.75

= $90.75

**Q 9 - An old battery lasts for 14 hours. The new battery lasts 25 percent longer. How many hours will the new battery last?**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Duration of old battery life = 14 hours

**Step 2:**

Increase in duration = 25% of 14 = 0.25 × 14

= 3.5 hours

**Step 3:**

Duration of new battery life = 14 + 3.5

= 17.5 hours

**Q 10 - A store had a table that cost $69. After a few months the store took 10% off the price. How much is cost of the table now?**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Cost of table = $69

**Step 2:**

Mark down = 10% of $69 = 0.1 × 69 = $6.9

**Step 3:**

Cost of table after mark down = 69 – 6.9

= $62.1