- Finding Percents and Percent Equations
- Home
- Finding a percentage of a whole number
- Finding a percentage of a whole number without a calculator: Basic
- Finding a percentage of a whole number without a calculator: Advanced
- Applying the percent equation: Problem type 1
- Applying the percent equation: Problem type 2
- Finding a percentage of a total amount: Real-world situations
- Finding a percentage of a total amount without a calculator: Sales tax, commission, discount
- Estimating a tip without a calculator
- Writing a ratio as a percentage without a calculator
- Finding the rate of a tax or commission
- Finding the total amount given the percentage of a partial amount
- Finding a percentage of a total amount in a circle graph

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Estimating a tip without a calculator Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Estimating a tip without a calculator**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

**Q 1 - Bill took his family out to dinner. He wanted to give the waiter a 15% tip. If the total amount of the dinner was $58, what should be paid to the waiter as a tip?**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount = $58

First to get 10% of $58.00, we move decimal one place to left and get $5.80

**Step 2:**

5% is half of 10%. So 5% of $58 = $\frac{\$5.80}{2} = \$2.90$

**Step 3:**

So, 15% of $58 = 10% of $58 + 5% of $58

= $5.80 + $ 2.90 = $8.70

**Q 2 - Some ladies went out to a restaurant to celebrate a birthday. The total bill came to $240 of which $15.00 was tax. They decided to leave a 10% tip. How much of a tip should they leave for the waiter?**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount before tax = $240 − $15 = $225.00

**Step 2:**

To get 10% of $225.00, we shift decimal one place to left to get the tip as $22.50

Tip for waiter = 10% of $225.00 = $22.50

**Q 3 - Maggie went to a beauty salon to get her hair cut and styled. Her bill came to $115.00. How much did Maggie tip her hairdresser, if she gave 20% tip?**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount = $115

Tip = 20% of $115.00

**Step 2:**

First to get 10% of $115.00, we move the decimal one place to the left to get $11.50

**Step 3:**

To get 20% we double this amount as 20 = 2 × 10

So 20% of $115 = 2 × $11.50 = $23.00

So tip amount = $23.0

**Q 4 - You go out to eat with friends and your bill was $88. If you tip the waiter 15%, how much amount is paid as tip?**

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount = $88;

For 10% of $88.00, we move decimal one place to left and get $8.80;

**Step 2:**

5% of $88 = $\frac{\$8.80}{2} = \$4.40$

**Step 3:**

15% of $88 = 10% of $88 + 5% of $88

= $8.80 + $4.40 = $13.20

So tip amount = $13.20

**Q 5 - Mr. & Mrs. Smith hired movers to shift their household items to their new home. They were billed $650 for the work. If they decided to give 10% tip to the movers, how much would the movers receive for a tip?**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount = $650.00

To get 10% of $650.00, we shift the decimal one place to left and get $65.00

**Step 2:**

So, tip amount received by the movers = $65

**Q 6 - Thomas pays a parking bill of $48. He decides to leave a 5% tip for the parking guard. How much will the total bill be?**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Parking bill amount = $48.00

To get 10% of $48.00%, we shift decimal one place to left and get $4.80

**Step 2:**

5% is half of 10%.

So 5% of $48.00 = $\frac{\$4.80}{2} = \$2.40$

**Step 3:**

Total bill = bill amount + tip = $48.00 + $2.40

= $50.40

**Q 7 - Mr. Maddox’s bill at a restaurant is $96.50. He decides to leave a 10% tip for the waiter. How much is the tip that he leaves for the waiter?**

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount = $96.50

To get 10% of $96.50, we shift the decimal one place to left and get $9.65

**Step 2:**

So, tip amount = $9.65

**Q 8 - Freddy traveled to meet with new clients. He took a cab and his cab fare came to $64.00. How much did Fred tip the cab driver, if he gave 15% as tip?**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount = $64.00;

For 10% of $64.00, we move decimal one place to left and get $6.40;

**Step 2:**

5% of $64 = $6.40/2 = $3.20

15% of $64 = 10% of $64 + 5% of $64

= $6.40 + $3.20 = $9.60

**Step 3:**

So, tip amount = $9.60

**Q 9 - James took his friend to a restaurant. He got a total bill for $145. The tax on the bill was for $15. If James left a 15% tip. How much of a tip did James leave?**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount before tax $145 − $15 = $130

For 10% of $130.00, we move decimal one place to left and get $13.00;

**Step 2:**

5% of $130.00 = $\frac{\$13.00}{2} = \$6.50$

15% of $130 = 10% of $130 + 5% of $130

= $13.00 + $6.50 = $19.50

**Step 3:**

So, tip amount = $19.50

**Q 10 - Nora’s bill at a store is $120. If she leaves a 2% tip for the gate keeper, how much will the total bill be, including tip?**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Bill amount = $120

Tip amount = 2% of $120

**Step 2:**

To get 1% of $120.00, we shift the decimal two places to the left and get $1.20

To get 2% of $120 we double this amount So, the tip amount = 2 × $1.20 = $2.40

**Step 3:**

Total bill = bill amount + tip amount

= $120 + $2.40 = $122.40