- Finding Percents and Percent Equations
- Home
- Finding a percentage of a whole number
- Finding a percentage of a whole number without a calculator: Basic
- Finding a percentage of a whole number without a calculator: Advanced
- Applying the percent equation: Problem type 1
- Applying the percent equation: Problem type 2
- Finding a percentage of a total amount: Real-world situations
- Finding a percentage of a total amount without a calculator: Sales tax, commission, discount
- Estimating a tip without a calculator
- Writing a ratio as a percentage without a calculator
- Finding the rate of a tax or commission
- Finding the total amount given the percentage of a partial amount
- Finding a percentage of a total amount in a circle graph

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Finding a percentage of a total amount: Real-world situations

In this lesson, we solve problems on finding a percentage of a total amount in real-world situation.

Consider the following solved examples.

A plant was 53 centimeters tall. After a month, it had grown 8% taller. How tall was the plant after a month?

### Solution

**Step 1:**

The original height of the plant = 53 cm

percentage increase in height = 8 %

**Step 2:**

Increase in the height of the plant = 8% of 53 cm = 0.08 × 53 = 4.24 cm

Height of the plant after increase = 53 cm + 4.24 cm = 57.24 cm

A furniture store had a chair that cost $38. After a few months, the owner took 12% off the price. How much is the chair now?

### Solution

**Step 1:**

The original price of the chair = $38

percentage discount in price = 12 %

**Step 2:**

Discount in price of chair = 12% of $38 = 0.12 × $38 = $4.56

Price of the chair after discount = $38 −$ 4.56 = $33.44

A store was selling lawn mowers for $67. The repair agreement is 21 percent of the price of the mower. How much would it cost for a mower and repair agreement?

### Solution

**Step 1:**

The price of the lawn mower = $67

Repair agreement percent = 21 %

**Step 2:**

Repair agreement cost = 21% of $67 = 0.21 × $67 = $14.07

Cost of lawn mower and repair agreement = $67 + $14.07 = $81.07