- Percentage Increase & Decrease
- Home
- Finding the final amount given the original amount and a percentage increase or decrease
- Finding the sale price given the original price and percent discount
- Finding the sale price without a calculator given the original price and percent discount
- Finding the total cost including tax or markup
- Finding the original amount given the result of a percentage increase or decrease
- Finding the original price given the sale price and percent discount
- Comparing discounts

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Finding the total cost including tax or markup Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Finding the total cost including tax or markup**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

**Q 1 - Janet sold a sofa set costing $680 at a markup of 12%. Find the final price of the sofa set.**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Price of sofa = $680

Markup = 12% of $680 = 0.12 × 680 = $81.60

**Step 2:**

Final price of sofa = $680 + $81.60 = $761.60

**Q 2 - A TV costs $16,250 and sales tax rate of 8% is levied on it. What is the sale price of the TV including tax?**

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Price of TV = $16,250

Sales tax = 8% of $16250 = 0.08 × 16,250 = $1300

**Step 2:**

Final price of TV = $16250 + $1300 = $17,550

**Q 3 - Madison purchased a car for $13,000 and sold it to Drake at a markup of 10%. At what price, did he sell to Drake?**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Price of car = $13000

Markup = 10% of $13000 = 0.10 × 13000 = $1300

**Step 2:**

Final price of car = $13000 + $1300 = $14,300

**Q 4 - A car costing $20,000, was sold with a markup of 18%. Find the final price of the car.**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Price of car = $20000

Markup = 18% of 20000 = 0.18 × 20000 = $3600

**Step 2:**

Final price of car = $20000 + $3600 = $23600

**Q 5 - A store bought 20 oranges for $65 and sold them at a markup of 25%. What price did the store sell the oranges?**

### Answer : D

### Explanation

**Step 1:**

Price of oranges = $65

Markup = 25% of $65 = 0.25 × 65 = $16.25

**Step 2:**

Final price of oranges = $65 + $16.25 = $81.25

**Q 6 - Jason purchased a table for $1170 at a sales tax rate of 8%. Find the total amount he paid for the table including tax.**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Price of table = $1170

Sales tax = 8% of $1170 = 0.08 × 1170 = $93.60

**Step 2:**

Final price of table = $1170 + $93.60 = $1263.60

**Q 7 - Arthur bought a music system for $2500 and sold it after a markup of 20%. Find the final price of the music system.**

### Answer : B

### Explanation

**Step 1:**

Price of music system = $2500

Markup = 20% of $2500 = 0.20 × 2500 = $500

**Step 2:**

Final price of music system = $2500 + $500 = $3000

**Q 8 - Jane bought pens at $180 a dozen and sold them after a markup of 8%. What was the sale price of the pens?**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Price of pens = $180

Markup = 8% of $180 = 0.08 × 180 = $14.40

**Step 2:**

Final price of pens = $180 + $14.40 = $194.40

**Q 9 - A Tennis Racket costing $120 with a markup 20% is for sale at Tom’s Sports Den. Find the total amount including tax and markup if sales tax rate is 8%.**

### Answer : C

### Explanation

**Step 1:**

Price of Tennis Racket = $120

Markup = 20% of $120 = 0.2 × 120 = $24

Sales tax = 8% of $120 = 0.08 × 120 = $9.60

**Step 2:**

Final price of Tennis Racket = $120 + $24 + $9.60 = $153.60

**Q 10 - Mike bought a laptop for $330 and sold it after a markup of 15%. Find price at which he sold the laptop.**

### Answer : A

### Explanation

**Step 1:**

Price of laptop = $330

Markup = 15% of $330 = 0.15 × 330 = $49.50

**Step 2:**

Final price of laptop = $330 + $49.50 = $379.50